Koniec Lipca to idealny czas, żeby wybrać się do lasu na jagody. Są one wtedy idealnie dojrzałe i jest ich prawdziwy wysyp. Jest to produkt sezonowy, dostępny w lasach w całej Polsce.
Jagody w dzieciństwie najczęściej jadłem ze śmietanką i cukrem, taki właśnie smak zapamiętałem i odtworzyłem w recepturze lodowej. Bardzo ważne było dla mnie, aby w lodach zostały widoczne duże kawałki skórki jagodowej i pestki (jej rozbicie dodaje gorzkiego smaku).
Trzy proste składniki, uzupełnione o mleko, stabilizator (na zimno) i dekstroza, którą zawsze dodaję do receptur tworzonych na zimno (ma silne właściwości bakteriobójcze- dwukrotnie bardziej niż sacharoza).
Sposób przygotowania:
- Cukier wymieszać z dekstrozą i stabilizatorem.
- Odważyć mleko i śmietankę i starannie wymieszać.
- Połączyć „mokre” z „suchym” i zblendować.
- Odczekać 15 minut i ponownie zblendować.
- Dodać owoce i delikatnie zblendować do pożądanej gładkości.
- Odstawić na 5 minut i wlać do frezera.
- Cieszyć się wspaniałym smakiem lodów ?.
Zapraszam do pochwalenia się własną recepturą na lody z jagodami. Sorbety? Wege? A może lody o smaku jagodzianki?